Güzel bir gülüş ancak sağlıklı diş ve dişetleri ile mümkün olabilmektedir. Rutin kontroller sırasında yapılan diş temizlikleri ve gerekirse diş eti düzenlemeleri estetik ve sağlıklı bir gülüş için vazgeçilmez uygulamalardır. Diş eti konturlarının küçük cerrahi operasyonlarla basitçe hizalanması bile bazı durumlarda doğal ve estetik gülümseme için yeterli olabilmektedir.
DİŞ BEYAZLATMA
Diş beyazlatma günümüzde evde ve ofiste olmak üzere değişik şekillerde uygulanmaktadır. Ofis tipi uygulamada hastaya muayenehane ortamında yaklaşık yarım saatlik bir seans içinde özel bir teknik ile beyazlatma jelleri uygulanır. Bu seanslar hastanın durumuna göre birkaç kez tekrarlanır. Ev tipi beyazlatmada laboratuarda kişiye özel hazırlanan plastik kılıflara jeli hasta evde kendisi yerleştirerek uygular ve günde birkaç saat süreyle ağızda kalmasını sağlar, bir hafta-on gün süreyle bu şekilde devam eder. En kalıcı sonuçları almak için ofis tipi beyazlatma ile beraber ev tipini de uygulamak tavsiye edilmektedir.
KOZMETİK KONTURLAMA
Hastaları rahatsız eden hafif çapraşıklıkları küçük dokunuşlarla düzeltebilmek mümkün. Diş sert dokularına en az müdehale ile mine seviyesinde gerekli aşındırmalar gerçekleştirilebileceği gibi, dişler üzerine yapıştırılabilen basit ilaveler yapılarak da gülme hattında doğal bir estetik sağlanabilmektedir.
PORSELEN VE KOMPOZİT VENERLER
Venerler, ön yüzeylerinden az miktarda doku kaldırılan dişlere porselen veya kompozitten hazırlanarak yapıştırılan yaklaşık 0,5-1 mm. kalınlığındaki tabakalardır. Venerleme, genellikle dişlerin renk ve şekil bozuklukları tedavilerinde kullanılarak estetik diş hekimliğinin vazgeçilmez tekniklerinden biri haline gelmiştir. Porselen venerler laboratuarda hazırlanıp ikinci seansta yerlerine yapıştırılırlar. Kompozit venerler ise laboratuarda hazırlanabildikleri gibi muayenehane ortamında aynı seansta dişler üzerine tabakalar halinde doğal diş katmanları taklit edilerek yerleştirilebilirler.
ARKA BÖLGEDE KOMPOZİT İNLEY VE ONLEYLER
Ağızın arka bölgesindeki derin ve geniş defektler kompozit inley ve onleyler ile restore edilebilirler. Bu teknikte çürükleri temizlenmiş ve alt yapıları düzenlenmiş dişlerden ölçü alınır, laboratuarda da hazırlanabildiği gibi muayenehane ortamında model üzerinde tabakalar halinde hazırlanan restorasyonlar aynı seansta veya genellikle birkaç gün sonra yerlerine yapıştırılırlar.
ÖN BÖLGEDE ÇEŞİTLİ KOMPOZİT RESTORASYONLAR
Ağızın ön bölgesinde, gülme hattında meydana gelmiş ara yüz çürükleri, aralıklar, kırıklar ve aşınmalar kompozitler ile restore edilebilirler. Diş dokularından çok fazla madde kaldırıp radikal protetik tedaviler yapmadan önce en az madde kaybı ile yapılabilen ve sadece eksik kısımların tamamlandığı kompozit restorasyonlar düşünülmelidir.Günümüz gelişmiş adeziv teknolojisi ile yapılan bu tip çalışmalar yüz güldüren sonuçlar verebilmektedir.
METALSİZ PORSELEN KURON VE KÖPRÜLER
Günümüz modern diş hekimliğinde kuron ve köprülerin alt yapılarında artık metal kullanımı azalmaya başlamıştır. Ön bölgede tam seramik kuron ve köprüler, arka bölgede zirkonyum oksit destekli porselen kuron ve köprüler hastaların estetik ve fonksiyon ihtiyaçlarına cevap verebilecek protetik restorasyonlardır.
İMPLANTLAR İLE ESTETİK VE FONKSİYONEL DİŞ HEKİMLİĞİ
Diş hekimliğinde implantlar son yıllarda büyük gelişmeler göstermişlerdir. Fonksiyonel açıdan eksik bir dişin bütün işlevlerini görebilen implantlar günümüz gelişen teknolojileri ile estetik açıdan da hastaların ihtiyaclarına başarı ile cevap verebilmektedirler.
ORTODONTİ VE ESTETİK DİŞ HEKİMLİĞİ
Ortodonti, genel olarak 7-15 yaş aralığındaki genç bireylerin çene bozukluklarına ve diş çapraşıklıklarına çare olan bir bilim dalı olmasının yanında, yetişkinlerde de estetik diş hekimliği çalışmalarında baş vurulan ana veya yardımcı tedavi yöntemlerinden biridir. Dişler üzerine uygulanan diş rengindeki porselen tutucular veya dışarıdan pek fazla görülemeyen şeffaf plakalar ile yapılan ortodontik tedaviler estetik açıdan kabul edilebilir hale gelmişlerdir.
Diş hekimi tarafından farklı bir fırça önerilmediği müddetçe küçük başlı, sık kıllı, kıl uçları yuvarlatılmış, düz kesimli kıl demetleri olan, yumuşak veya orta sert fırçalar seçilmelidir.
Yakın zamana kadar dişhekimliği alanında sadece yumuşak doku operasyonlarında ve diş beyazlatırken kullanılan lazer enerjisi, günümüzde daha geniş alanlarda kullanılır hale getirilmiştir.
İmplant ağız içindeki total yada bölgesel diş eksikliklerinin giderilmesi için çene kemiklerinin içine uygulanan ve diş köklerini taklit eden titanyum parçalardır.
Güzel bir gülüş ancak sağlıklı diş ve dişetleri ile mümkün olabilmektedir. Rutin kontroller sırasında yapılan diş temizlikleri ve gerekirse diş eti düzenlemeleri estetik ve sağlıklı bir gülüş için vazgeçilmez uygulamalardır.