Kliniğimizde, dezenfeksiyon ve sterilizasyon işlemlerinde aşağıdaki, evrensel kabul edilen, önlemler alınmaktadır:
- Her hastadan sonra eller yıkanır
- Tek kullanımlık eldiven kullanılır
- Ağız burundan virüs ve bakteri giriş-çıkışını önleyecek maske takılır
- Cerrahi operasyon ve tedavilerde kullanılan bütün metal aletler kullanıldıktan sonra deterjanla yıkanır ve dezenfektan sıvı içinde gün boyu bekletilir. Gün sonunda bu aletler akan su ile durulanır, otoglav öncesi ön yıkama makinasında bütün birikintilerinden arındırılarak tam bir dezenfeksiyon sağlanır. Aletler daha sonra poşetlenir ve otoklavda basınçlı buharla sterilize edilir. Ve bir sonraki kullanım için steril poşetlerin içinde saklanır.
- Dolgu yuvası açmada kullanılan küçük uçlara frez diyoruz. Hasta ağzında kullanılan frezler her kullanımdan sonra kimyasal dezenfektan sıvısında yarım saat kadar bekletilir. Bu süre sonunda olası hepatit, AIDS ve tüberküloz vs. virüs ve bakterileri yok edilir.
- Hekimin ve yardımcı elemanın tedavi esnasında dokunmuş olabileceği ışık kaynağı, hasta koltuğu, hava-su şırıngası, başlıklar ve tüm yüzeyler her hastadan sonra kimyasal dezenfektanlar ile titizlikle silinip dezenfekte edilir. Bu yüzey dezenfektanları hepatit, AIDS ve tüberküloz vs. bakteri ve virüslerine karşı etkilidir.
- Çapraz enfeksiyonun önlenmesi için tek kullanımlık ürünler tercih edilir. Kağıt bardak, tükürük emici, hasta önlüğü, eldiven, anestezi iğnesi gibi tek kullanımlık ürünler her kullanımdan sonra hemen çöpe atılır.
|