• İnternet Sitemiz Yayında

    Özel Güneş Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği internet sitesi yayına girmiştir.    

  • Güneş Diş Facebook Sayfası

    Özel Güneş Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği facebook sayfasındagüncel haber ve duyuruları bulabilirsiniz.    

Doğru Diş Fırçası Seçimi ve Doğru Fırçalama

Diş hekimi tarafından farklı bir fırça önerilmediği müddetçe küçük başlı, sık kıllı, kıl uçları yuvarlatılmış, düz kesimli kıl demetleri olan, yumuşak veya orta sert fırçalar seçilmelidir. Böylece dişler arasına ve ağzın bütün bölgelerine erişip temizleyebilmek kolay olur. Ortalama 3 ayda bir fırçanın değiştirilmesi tavsiye edilir. Diş fırçası ile hem dişler hem de dişetleri temizlenmelidir. Fırça ıslatılmamalıdır ve macun nohut tanesi kadar miktarda kullanılmalıdır.

Fırçalama işlemi, fırça kıllarının yarısı diş yüzeyinde, diğer yarısı dişeti yüzeyinde konumlandırıldıktan sonra fırça başı 45 derece eğimlendirilerek, aşırı kuvvet uygulamadan, fırça başını yerinden kaldırmadan ve belli bir sıra takip edilerek yapılmalıdır.

Sadece kılları hareket ettirerek minik yuvarlak dairesel hareketlerle bakterilerin biriktiği bu bölgeleri etkili olarak temizlemek mümkündür. Dişler ve dişetleri günde 2 kez (sabah kahvaltıdan ve akşam yemekten sonra) fırçalanarak temizlenmelidir. Fırçalama süresi ortalama 3 dakika olmalıdır. Sert ve yanlış fırçalama tekniği (sağ-sol hareketler) ile dişeti çekilmesi, diş yüzeyinde madde kayıpları ve hassasiyet oluşmakta, ayrıca tam temizlik etkisi sağlanamadığından çürük ve dişeti hastalıkları önlenememektedir.

Arayüz Temizliği

Fırçalama işlemi ile dişlerin ön-arka-çiğneme yüzeyleri temizlenirken yan yuzleri temizlenememektedir. Bu yüzeylerin temizliği ancak dişipi kullanımı ile gerçekleştirilebilir. Arayüz fırçası ve ağız duşu kullanımı dişipine yardımcı araçlardır ve dişipinin yerini tutmazlar. Dişipi kullanımı, fırçalama işleminden sonra tercihen akşamları günde bir kez yapılmalıdır. Kullanımı sırasında dişipi arayüzdeki dişetini zedelemeden yavaşca yerleştirilmeli ve dişetinin içinden çiğneyici yüze doğru aşağı yukarı hareketlerle temizleme işlemi gerçekleştirilmelidir.

Dil Temizliği

Dil sırtı, mikrobiyal dental plak ve yiyecek artıklarının yerleşip birikmesi için elverişli bir ortamdır. Hem mikroorganizmaları, hem de ağız kokusunu azaltmak için mutlaka ?dil fırçası? veya ?dil kazıyıcısı? ile dil sırtı arkadan öne doğru çekme hareketi uygulanarak her gün temizlenmelidir.

Ağız gargaraları: İçerdikleri maddelere göre ağızda (özellikle fırçanın ulaşamadığı yerlerde) bulunan mikroorganizmaların aktivasyonunu engeller, ağızda mevcut bakteri sayısını azaltır ve buna bağlı olarak ağız kokusunu ortadan kaldırırlar.Ancak unutmayın ağzı çalkalamak,bakteri plağını yerinden oynatmaz. Ağız gargaraları diş fırçalamanın ve diş ipi kullanımının yerini tutamaz, sadece artı bir koruma ve bakım yöntemidir.

Diş arası fırçaları: Diş araları ile köprü altlarını temizlemekte kullanılan özel yapılı fırçalardır.

Bebeklerde Ağız Bakımı

Diş hekimi ile ilk randevunun, ilk süt dişinin çıkmasından sonra yaklaşık 6 ay sonra ya da en geç 1 yaşına kadar gerçekleştirilmesi gerekmektedir. Ancak böyle olursa, diş hekimi çocuğu takibe alabilir, yanlış beslenme alışkanlıkları konusunda aileyi uyarabilir ve çürükten koruyucu uygulamalar hakkında aileyi bilgilendirebilir. Olaşabilecek çürük lezyonlarının erken tedavisi için bu ziyaretlerin 6 aylık aralarla sürdürülmesi önem taşır. Uygulanacak tedavilere, dişlerin sürme ve düşme zamanları göz önünde bulundurularak karar verilmelidir.

Diş çürüğü anneden çocuğa bulaşabilecek bakterilerin oluşturabileceği bir hastalıktır. Bu nedenle çocuğun biberonu ya da mama kaşığını annenin kendi ağzında deneyerek soğutması, bebeğini ağız çevresine yakın yerlerden öpmesi diğer hastalıklar kadar diş çürüğünün de bulaşmasına neden olur.

Çocuklarda Ağız Bakımı

Çocuklarda diş temizliğine ilk dişin sürmesiyle yani ağızda yerini almasıyla başlanmalıdır.Bu dönemde dişlerin temizliği diş macunu kullanılmadan steril gazlı bezlerle Anne-Baba tarafından yapılmalıdır.2,5-3 yaşında süt dişlerinin bitmesini takiben fırça ve macun kullanımına geçilebilir.Okul öncesi çocuklarda diş fırçalama için bir teknik uygulatmak çok zordur.Bu yaşlarda önemli olan,çocuğa diş fırçalama alışkanlığı kazandırmaktır.Çocuklar diş fırçalarken çoğu zaman dişlerin görünen yada kolay ulaşılan yüzlerini fırçalar.Oysa çürüklerin önlenmesi için dişlerin ara yüzleri ve çiğneyici yüzeylerini çok daha iyi temizlemek gerekir.Bu nedenle fırçalamadan sonra Anne- Babanın kontrolü iyi olur.Çocuğun ağız büyüklüğüne uygun,yumuşak ve naylon kıllardan üretilmiş diş fırçaları kullanılmalıdır.

Kuron ve Köprü Protezlerinin Bakımı

Bu tür protezler genellikle klasik ağız bakımı prosedürlerine ilave bir uygulama gerektirmezler. Gerekli durumlarda ise köprü altında kalan boşlukların temizlenmesi amacıyla ağız duşlarından ve ya arayüz fırçalarından faydalanılabilir.

Hareketli Protezlerin Bakımı

Hareketli protezlerin temizlenmesi bir takım temizleme ajanları ile yapılmaktadır. Su içerisine konan efervesan tablet vasıtasıyla protezler temizlenmektedir. Eğer protez temizleme ajanı mevcut değilse diş fırçası ya da protez fırçası ile protez temizlenebilir. Bunun yanında bölümlü hareketli protezler ağızdan çıkarılıp, ağızdaki mevcut dişler temizlendikten sonra protez temizlenip yerine takılabilir. Ancak total protezlerde hastanın dişleri çıkarıp ağzını çalkalaması kafidir.

Niçin protezlerinizi günlük olarak temizlemelisiniz?

Aşağıdaki problemlere sebep olabilecek, plak, yiyecek artığı, ve tartar oluşumunu engellemek için günlük temizlik önemlidir:

  • Yemeklerden sonra, protezinizi suda yıkayarak yiyecek artıklarını uzaklaştırın.
  • Belli öğünlerden sonra, özellikle yatmadan önce, düzenli olarak protezinizi fırçalamalısınız. Bu işlem plak ve leke oluşumunu önler.
  • Fırçalama işleminde su ve çeşitli diş macunları veya protez bakım ürünleri kullanılır. Aşındırıcı tozlar kullanılmamalıdır. Yoksa protezin yüzeyi çizilir ve bu yüzeylerde artıklar toplanmaya ve renklenmeye başlar.
  • Özel protez fırçaları veya normal diş fırçaları da kullanılabilir.
  • Protezin tüm yüzeylerini temizlemeye özen göstermelisiniz.
  • Zaman zaman protezinizi, özel protez sıvılarında bekletebilirsiniz. Kimyasal maddeye maruz kalan protezinizi yıkadıktan sonra kullanmanız gerekir.
  • Protezin içine işlemiş lekeler ve tartarlar ancak bir dişhekimi tarafından ultrasonik araçlarla temizlenebilir.
  • Protezi temiz tutmanın en etkin yolu, günlük fırçalama ile birlikte haftada bir kaç kez de kimyasal sıvılarda bekletmektir.

Diş Çekimi Sonrası Yapmanız Gerekenler

  • Tamponu yarım saat süre ile ısırın.
  • Tamponun çıkarılmasını takiben aspirin ve türevleri hariç olmak üzere uygun bir ağrı kesici ilaç alabilirsiniz.
  • Çekimin yapıldığı gün boyunca çok sıcak yiyecek ve içecek tüketmeyiniz.
  • Çekimin yapıldığı gün boyunca sigara ve alkol kullanmayınız.
  • Çekimin yapıldığı gün boyunca ağzınızı sıkça çalkalamayınız ve gargara yapmayınız.
  • Çekim yapılan bölgeyi 2 gün süre ile fırçalamayınız.
  • Hekiminiz size reçete vermediği taktirde ilaç kullanmanıza gerek yoktur.
  • Çekimi takiben iki gün ve daha fazla süre ağrının varlığı durumunda doktorunuza başvurunuz.

Gömük Dişerin Ameliyatı Sonrası Yapmanız Gerekenler

  • Tamponu yarım saat süre ile ısırın.
  • Ameliyatın yapıldığı gün boyunca ameliyat bölgenize dışarıdan soğuk uygulaması yapınız.
  • Ameliyatın yapıldığı gün boyunca sıcak yiyecek ve içecek tüketmeyiniz.
  • Ameliyatın yapıldığı gün boyunca sigara ve alkol kullanmayınız.
  • Ameliyatımn yapıldığı gün boyunca sıcak duş ve banyo yapmayınız.
  • Ameliyatın yapıldığı gün boyunca ağzınızı sıkça çalkalamayınız ve gargara yapmayınız.
  • Ameliyatı takiben 1 hafta süre ile ya da dikişleriniz alınana kadar ameliyat bölgenizi fırçalamayınız.
  • Hekiminizin size verdiği reçetedeki ilaçları ameliyatı takiben kullanmaya başlayınız.
  • Ameliyatı takiben iki gün ve daha fazla süre ağrının mevcudiyeti durumunda hekiminize başvurunuz.
  • Dikişlerinizin alınması için ameliyat gününden 1 hafta sonra kliniğimize geliniz.

Acil Ağrım Var

Ağrı
Her türlü ağrıda dişlerinizi fırçalayıp iyice temizleyin.

 

Travma
Hiç zaman kaybetmeden diş hekiminiz ile temasa geçin.

Ağız Bakımı

Diş hekimi tarafından farklı bir fırça önerilmediği müddetçe küçük başlı, sık kıllı, kıl uçları yuvarlatılmış, düz kesimli kıl demetleri olan, yumuşak veya orta sert fırçalar seçilmelidir.

Sterilizasyon

Kliniğimizde, dezenfeksiyon ve sterilizasyon işlemlerinde aşağıdaki, evrensel kabul edilen, önlemler alınmaktadır:

Dijital Görüntüleme

Dijital radyografi; geleneksel filmler yerine sensörlerin kullanıldığı bir X-Ray görüntüleme tekniğidir.

Engellilerde Diş Sağlığı

Engelli bireylerde dişler nasıl fırçalanmalıdır?

Ayakta durabilen çocuklarda çocuğun arkasına geçilip, bir elimizle başını desteklerken diğer elimizle fırçalama yapılır.

Lazer Destekli Diş Hekimliği

Yakın zamana kadar dişhekimliği alanında sadece yumuşak doku operasyonlarında ve diş beyazlatırken kullanılan lazer enerjisi, günümüzde daha geniş alanlarda kullanılır hale getirilmiştir.

İmplant Uygulamaları

İmplant ağız içindeki total yada bölgesel diş eksikliklerinin giderilmesi için çene kemiklerinin içine uygulanan ve diş köklerini taklit eden titanyum parçalardır.

Ağız Diş Çene Hastalıkları ve Cerrahisi

Dişlerin Çekim Nedenleri

  • Dolgu veya protez yapılamayacak kadar harap olmuş dişler
  • Kanal tedavisinin yapılamadığı akut veya kronik iltihaplı dişler

Diş Tedavileri

Estetik Diş Hekimliği

Güzel bir gülüş ancak sağlıklı diş ve dişetleri ile mümkün olabilmektedir. Rutin kontroller sırasında yapılan diş temizlikleri ve gerekirse diş eti düzenlemeleri estetik ve sağlıklı bir gülüş için vazgeçilmez uygulamalardır.

Özel Güneş Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği

G.M.K.P. Mah. Öztrak Cad.
atılım Sitesi No:6/2
C Blok Kat: 1
Çerkezköy - TEKİRDAĞ

Tel 1 : 0 282 726 95 55
Tel 2 : 0 282 726 25 22
GSM  : 0 532 435 77 97

info@gunesdis.com

Pazartesi-Cuma » 10:00 -  20:00

Cumartesi » 10:00 - 17:00

Randevunuzu online alın, boş yere sıra beklemeyin!

 

» Online Randevu Formu