• İnternet Sitemiz Yayında

    Özel Güneş Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği internet sitesi yayına girmiştir.    

  • Güneş Diş Facebook Sayfası

    Özel Güneş Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği facebook sayfasındagüncel haber ve duyuruları bulabilirsiniz.    

Pedodonti

Pedodonti ,daimi dişlenme tamamlanıncaya kadar çocuklarda süt ve genç daimi dişlerin hastalıkları ve tedavisi ile ilgilenen bilim dalıdır.

Süt dişlerinin birinci görevi çocuğun düzgün beslenmesini sağlamaktır. Ayrıca konuşmanın düzgün gelişimi de süt dişlerinin varlığına bağlıdır. Bunların yanında aşağıdaki gibi bir görüntü, hiç kimsenin çocuğunda görmek istemeyeceği ciddi estetik sorunlara yol açmaktadır.

Süt dişleri kapladıkları alanı kendilerinin yerine gelecek olan kalıcı diş için korumakta ve kalıcı diş sürerken ona rehberlik yapmaktadırlar.

Süt dişleri tedavi edilmeli mi?

Tedavi edilmeyen süt dişi çürükleri, ağrı, kötü koku, çiğneme zorluğu, beslenme bozukluğu ve çirkin görüntüye yol açar. Bu dönemdeki tedavi edilmeyen diş bozuklukları, ileride diş çarpıklığı, çene gelişiminde bozukluk ve genel sağlık problemlerine (romatizmadan kalp rahatsızlıklarına kadar) sebep olabilecektir. Dolayısıyla süt dişlerindeki çürükler, "nasıl olsa yerine yenileri gelecek" yanılgısına düşmeden tedavi edilmelidir.

Çocuğuma dişlerini günde kaç kez fırçalatmalıyım?

Sabah kahvaltısı sonrası ve gece yatmadan önce, sadece üçer dakikalık etkili bir fırçalama işlemi yeterlidir. Her iyi alışkanlık gibi diş fırçalama alışkanlığı da çocukluk döneminde kazanılacaktır.

  • Süt dişleri toplam 20 tanedir.
  • Süt dişlerinin aralarının açık olması normaldir. Bunun nedeni yerlerine gelecek daimi dişlere yer sağlamaktır.
  • Süt dişlerinde de çürük oluşabilir. Bu çürüklerinde mutlaka tedavi edilmesi gerekir.
  • Süt dişleri iltihaplanmış ise önce kanal tedavisi denenmeli, mümkün olmazsa diş çekilmelidir.
  • Süt dişleri zamanından önce çekilirse, alttan gelen daimi dişe yer kalmaz ve yer darlığı oluşur.

Çocuk dişlerinde acil durumlar

  • Diş Ağrısı:
    Ağrıyan dişin çevresini temizleyin. Ilık tuzlu su ile gargara yaptırın ve eğer varsa sıkışmış yiyecek artıklarını diş ipi ile uzaklaştırın. Asla dişin üzerine aspirin ya da benzeri ilaçlar koymayın. Çocuğunuza daha önce de denemiş olduğunuz bir ağrı kesici verin ve en kısa sürede bir diş hekimine götürün.
  • Isırılmış Dudak, Dil, Dudak Yada Yanak:
    Yaralı bölgeye buz koyun. Eğer kanama varsa, temiz bir gazlı bez ile hafifçe basınç uygulayın. Kanama 15 dakika içinde durmazsa diş hekiminize başvurun.
  • Diş Tümüyle Çıkmışsa:
    Dişi bulun. Köküne mümkün olduğunca dokunmadan alın. Diş hekimine gidene kadar dişi saklamak için en ideal ortam süttür. Temiz bir kapta sütün içinde koruyarak en kısa sürede diş hekiminize gidin.
  • Süt Veya Sürekli Dişlere Travma:
    Hiç zaman kaybetmeden diş hekiminiz ile temasa geçin. Travmalardan sonra her kaybedilen saat oluşan hasarı büyütmektedir.
  • Diş Hekiminize ulaşana Kadar:
    Yarayı ılık su ile temizleyin. O bölgeye soğuk kompres uygulayın. Varsa Kırık diş parçalarını saklayın.

Fissur Sealant (Fissur Örtücü)

Çocuklarda erken dönemde diş çürüklerini önlemek için uygulanan en etkili yöntemlerden biri fissur sealing( diş üzerindeki derin girinti çıkıntıların akışkan dolgular ile kapatılması )yöntemidir.

Fissür Örtücü azı dişlerinin çiğneme yüzeylerini örten ve dişleri çürüğe karşı koruyan akıcı kıvamda bir maddedir. Genellikle çocuklarda 6 yaş dişleri (1. Büyük Azı dişleri) 5 ile 7 yaşları arasında sürer. 2. büyük azı dişleri (12 yaş dişleri) ise 11-14 yaşları arasında ağızda görülmeye başlarlar. Yapılan araştırmalar diş çürüklerinin % 90'ının büyük azı dişlerinin çiğneme yüzeylerinde bulunan küçük, derin ve dar girintilerden (Pit ve Fissürler) başladığını belirtmektedir.

Dişler ilk sürdükleri zaman diş minesi tam olarak kalsifiye olmadığından, (olgunlaşmadığından) yeni sürmüş dişler genellikle çürüğe karşı daha dirençsiz ve çürük oluşumuna yatkındırlar. Fissür Örtücülerin uygulanması için en ideal zaman bu dişlerinin sürdüğü ilk aylardır. Ayrıca çocuğunuzun ilk dişleri olan süt dişleri de Fissür Örtücülerle çürüğe karşı korunabilir. Eğer çürük diş, minenin alt tabakası olan dentin bölgesine ilerlemiş ise, Fissür Örtücüden ziyade koruyucu bir restorasyon (dolgu) olan PRR (Preventive Resin Restoration) yapılması çocuğunuzun ağız diş sağlığı açısından daha uygun olabilir.

Unutulmamalıdır ki diş çürükleri özellikle çocuklarda daha doğrusu yeni sürmüş genç dişlerde çok hızlı ilerlemektedir. Bu sebepten dolayı Fissür Örtücülerin zaman kaybedilmeden uygulanması çok önemlidir.

Acil Ağrım Var

Ağrı
Her türlü ağrıda dişlerinizi fırçalayıp iyice temizleyin.

 

Travma
Hiç zaman kaybetmeden diş hekiminiz ile temasa geçin.

Ağız Bakımı

Diş hekimi tarafından farklı bir fırça önerilmediği müddetçe küçük başlı, sık kıllı, kıl uçları yuvarlatılmış, düz kesimli kıl demetleri olan, yumuşak veya orta sert fırçalar seçilmelidir.

Sterilizasyon

Kliniğimizde, dezenfeksiyon ve sterilizasyon işlemlerinde aşağıdaki, evrensel kabul edilen, önlemler alınmaktadır:

Dijital Görüntüleme

Dijital radyografi; geleneksel filmler yerine sensörlerin kullanıldığı bir X-Ray görüntüleme tekniğidir.

Engellilerde Diş Sağlığı

Engelli bireylerde dişler nasıl fırçalanmalıdır?

Ayakta durabilen çocuklarda çocuğun arkasına geçilip, bir elimizle başını desteklerken diğer elimizle fırçalama yapılır.

Lazer Destekli Diş Hekimliği

Yakın zamana kadar dişhekimliği alanında sadece yumuşak doku operasyonlarında ve diş beyazlatırken kullanılan lazer enerjisi, günümüzde daha geniş alanlarda kullanılır hale getirilmiştir.

İmplant Uygulamaları

İmplant ağız içindeki total yada bölgesel diş eksikliklerinin giderilmesi için çene kemiklerinin içine uygulanan ve diş köklerini taklit eden titanyum parçalardır.

Ağız Diş Çene Hastalıkları ve Cerrahisi

Dişlerin Çekim Nedenleri

  • Dolgu veya protez yapılamayacak kadar harap olmuş dişler
  • Kanal tedavisinin yapılamadığı akut veya kronik iltihaplı dişler

Diş Tedavileri

Estetik Diş Hekimliği

Güzel bir gülüş ancak sağlıklı diş ve dişetleri ile mümkün olabilmektedir. Rutin kontroller sırasında yapılan diş temizlikleri ve gerekirse diş eti düzenlemeleri estetik ve sağlıklı bir gülüş için vazgeçilmez uygulamalardır.

Özel Güneş Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği

G.M.K.P. Mah. Öztrak Cad.
atılım Sitesi No:6/2
C Blok Kat: 1
Çerkezköy - TEKİRDAĞ

Tel 1 : 0 282 726 95 55
Tel 2 : 0 282 726 25 22
GSM  : 0 532 435 77 97

info@gunesdis.com

Pazartesi-Cuma » 10:00 -  20:00

Cumartesi » 10:00 - 17:00

Randevunuzu online alın, boş yere sıra beklemeyin!

 

» Online Randevu Formu